BISERICA LUCA-ARBORE

De asemenea comuna Arbore se mandreste cu marea capodopera a evului mediu, biserica
“Luca Arbure” monument intrat in patrimoniul UNESCO, bogata mostenire cultural a cititorului Luca Arbure, un important punct touristic atat a vizitatorilor din tara cat si din strainatate.
Cel mai important obiectiv turistic din comuna Arbore este manastirea care a fost ctitorita in anul 1503 de catre hatmanul Luca Arbure.
Este construita din caramida, avand un plan dreptunghiular la exterior, fara turla; lungimea bisericii este de 24 de metrii, latimea de 9,85 metrii iar inaltimea este de 8,5 metrii .Pictura interioara a fost serioasa afectata in sec XVII-XVIII cand edificiul a ramas fara acoperis. Ceea ce imperesioneaza in mod deosebit in pictura bisericii este calitatea ei decorative. Frsecele interioare sunt remarcabile prin arta portretului; tablourile votive din pronaos si naos, portretul Fecioarei Maria si al imparatului Constantin cel Mare.
Pictura exterioara cuprinde scene populate de numeroase personaje in contiuna miscare. Culoarea predominant este verdele.
Ferestrele bisericii sunt in numar de cinci. Toate sunt de dimensiuni mici, de acelasi tip avand baghete incrucisate si marginea din interior in forma de semicerc.
Din mobilierul paraclisului nu s-a pastrat mare lucru, in schimb echivotul de mormant al ctitorului manastirii, hatmanul Luca Arbure.
Situat in pronaos, chivotul este considerat cel mai valoros insemn funerar de stil gotic din Bucovina. In prezent o echipa de specialist lucreaza la restaurarea picturii interioare, slujbele desfasurandu-se in biserica construita in curtea manastiriiBISERUCA_LUCA_ARBORE